|
|
|
|
 : : : |
-
1/2 kg pieczarek
-
1 cebula
-
1 czerwona papryka
-
ok.30 dag boczku chudego
-
2 kiełbasy
-
1 puszka groszku zielonego
-
1 puszka kukurydzy
-
2 większe marchewki
-
1 kostka bulionu warzywnego
-
1 łyżeczka jarzynki
-
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-
olej
-
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
-
1 opakowanie makaronu nitki
|
|
W większym garnku zagotować wodę. Do gotującej się wody wrzucić pokrojona w kostkę marchewkę, paprykę, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojony boczek, kiełbasę, cebulę (aż się wszystko lekko zarumieni). Podsmażone przekładamy do garnka z gotującą się już marchewką. Na patelni na tym samym oleju co smażyliśmy przed chwilką boczek, kiełbasę i cebulę - podsmażamy teraz pokrojone pieczarki (10-15 minut). Podsmażone przekładamy do garnka. Następnie przekładamy z puszki groszek i kukurydzę do garnka. Dodać koncentrat pomidorowy, jarzynkę i kostkę bulionu. Wszystko razem gotować około godziny. 15 min przed końcem gotowania zagęścić sos: do 1/2 szklanki przegotowanej wody dodać 2 łyżki mąki - porządnie rozmieszać, aby nie było grudek - i przelać do gotującego się sosu. Na koniec dosolić do smaku. Ugotowany makaron ponakładać do głębokich talerzy. Przygotowane leczo nakładamy na makaron i delektujemy się smakiem. Można też po wierzchu polać keczupem lub posypać koperkiem.
|
|
|