Przepisy
Leczo - Nitki
Łazanki z Boczkiem
Makaronowe Wariacje
Kolanko w Sosie
Wstążka z Brokułami
         
Kolanka w Sosie Pomidorowym

 : : : Składniki
  • 400 g makaronu kolanka
  • 700 g dojrzałych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 4 łyżki oliwy
  • cukier
  • pieprz
  • sól
Opis Przygotowania
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek na brązowo (obrane ząbki), dodajemy łyżkę bazylii, pomidory i gotujemy na wolnym ogniu około 20 min. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i resztą bazylii. Ugotowany „al dente” makaron wrzucamy do garnka z sosem i mieszając, chwilę podgrzewamy. Przekładamy do ogrzanej wazy i natychmiast podajemy.