|
|
|
|
 : : : |
-
50 dag makaronu na łazanki
-
oliwa z oliwek
-
50 dag kiszonej kapusty
-
1/2 główki małej białej kapusty
-
40 dag chudego wędzonego boczku
-
10 dag świeżych pieczarek
-
200 ml białego wytrawnego wina
-
duża cebula
-
1/2 łyżeczka kminku
-
2 łyżeczki bulionu w proszku lub kostka rosołowa
-
sól
-
pieprz
|
|
Ugotować łazanki „al dente”, przepłukać i odstawić. Cebulę, boczek i grzyby pokroić w kostkę. Smażyć na patelni z oliwą, aż się zarumienią. Kapustę kiszoną opłukać wycisnąć i pokroić, wrzucić do patelni i smażyć z pozostałymi produktami ok. 10 min., dodać posiekaną białą kapustę i smażyć dalej razem następne 10 minut. Dodać wino, szklankę wody, bulion (lub kostkę) oraz kminek. Dusić wszystko razem, aż kapusta będzie miękka, ewentualnie od czasu do czasu - jeśli trzeba - podlewać wodą. Gdy kapusta będzie już prawie miękka, zdjąć pokrywkę, smażyć do odparowania cieczy, stale mieszając. Dodać łazanki, smażyć dalej, aż będą gorące! Doprawić solą i pieprzem.
|
|
|