Przepisy
Leczo - Nitki
Łazanki z Boczkiem
Makaronowe Wariacje
Kolanko w Sosie
Wstążka z Brokułami
         
Makaron Wstążka z Brokułami

 : : : Składniki
  • 30 dag makaronu wstążki
  • 50 dag brokułów
  • 10 dag sera pleśniowego
  • 200 ml chudego jogurtu
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • jarzynka
  • sól
  • pieprz
Opis Przygotowania
Makaron ugotować na półtwardo w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Odcedzić. Świeże brokuły umyć, podzielić na różyczki, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować na średnim ogniu ok. 10 min. Jeśli używamy mrożonych - gotować tylko 5 min. Odsączyć. Ser rozkruszyć na bardzo małe kawałki, włożyć do gorącego bulionu warzywnego i podgrzewać na małym ogniu, aż się roztopi. Dolać jogurt i cały czas mieszając podgrzewać nie doprowadzając do zagotowania, aby się nie zwarzył. Sos wymieszać z opłukanym i posiekanym szczypiorkiem i obranym, zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą jarzynki. Ugotowany makaron i brokuły przełożyć do dużej miski. Polać przygotowanym sosem, delikatnie wymieszać i posypać posiekanymi orzechami. Ser pleśniowy można zastąpić dowolnym serkiem topionym. Przy podgrzewaniu należy stale mieszać sos, aby się nie przypalił.