|
|
|
|
 : : : |
-
30 dag makaronu wstążki
-
50 dag brokułów
-
10 dag sera pleśniowego
-
200 ml chudego jogurtu
-
100 ml bulionu warzywnego
-
2 łyżki posiekanego szczypiorku
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
-
jarzynka
-
sól
-
pieprz
|
|
Makaron ugotować na półtwardo w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Odcedzić. Świeże brokuły umyć, podzielić na różyczki, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować na średnim ogniu ok. 10 min. Jeśli używamy mrożonych - gotować tylko 5 min. Odsączyć. Ser rozkruszyć na bardzo małe kawałki, włożyć do gorącego bulionu warzywnego i podgrzewać na małym ogniu, aż się roztopi. Dolać jogurt i cały czas mieszając podgrzewać nie doprowadzając do zagotowania, aby się nie zwarzył. Sos wymieszać z opłukanym i posiekanym szczypiorkiem i obranym, zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą jarzynki. Ugotowany makaron i brokuły przełożyć do dużej miski. Polać przygotowanym sosem, delikatnie wymieszać i posypać posiekanymi orzechami. Ser pleśniowy można zastąpić dowolnym serkiem topionym. Przy podgrzewaniu należy stale mieszać sos, aby się nie przypalił.
|
|
|